במסע הבלתי נגמר שלנו לשמור על עור צעיר ובריא, חיוני להכיר את הגורמים שיכולים להאיץ את הזדקנות העור. אחד הגורמים הללו טמון בתזונה שלנו: מזונות מסוימים עלולים לפגוע בייצור הקולגן, חלבון שאחראי על גמישות העור ומוצקותו. במאמר זה אנו חוקרים שלושה סוגי מזונות האחראים לפירוק הקולגן ולגרימת קמטים, לדברי מומחה.
תוספת סוכרים ופחמימות מזוקקות
צריכה מופרזת של תוספת סוכרים ופחמימות מזוקקות עלולה לפגוע בקולגן שכבר קיים בעור ולעכב את המשך ייצורו. סוכרים ופחמימות נקשרים לחלבוני קולגן באמצעות תהליך הנקרא glycation, ויוצרים מולקולות מורכבות הנקראות Advanced glycation end products (AGEs).
השלכות על העור
EFAs אלה שנוצרו בעודף בגוף הופכים את חלבוני הקולגן לפחות יעילים בתפקודם של שמירה על איזון וגמישות העור. הם גם משפיעים על היכולת של פיברובלסטים לייצר סיבי קולגן חדשים. התוצאה ? אובדן מתקדם של גמישות העור, מה שמוביל להופעת קמטים ולהזדקנות העור המואצת.
מזונות שיש להימנע מהם
כדי להגביל את היווצרות AGEs, מומלץ להפחית בצריכת מזונות עשירים בתוספת סוכרים ופחמימות מזוקקות. בין המזונות הללו:
- משקאות ממותקים (משקאות מוגזים, מיצי פירות תעשייתיים)
- עוגות ומאפים
- קונדיטוריות
- דגני בוקר מעובדים במיוחד
- מוצרי קמח לבן (לחם, פסטה וכו')
מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה
בנוסף לתוספת סוכרים ופחמימות מזוקקות, מזונות עם אינדקס גליקמי גבוה יכולים גם לקדם הצטברות של EFAs בין בעיות אחרות שעלולות להיות חמורות לבריאותנו. מנות המוכנות עם מזונות אלו גורמות לעלייה מהירה ומשמעותית ברמת הסוכר בדם בעקבות בליעתן. עלייה זו ברמת הסוכר בדם גורמת לייצור מוגבר של אינסולין, שעלול להיות דלקתי ומזיק לקולגן.
מזונות שצריך להיזהר מהם
למזונות נפוצים רבים יש אינדקס גליקמי גבוה. הנה כמה דוגמאות :
- אורז לבן
- תפוחי אדמה לבנים ומטוגנים
- דבש
- קינוחים ומאפים
- משקאות מתוקים (משקאות מוגזים, מיצי פירות)
לכן, זה חכם לבחור במזונות עם אינדקס גליקמי נמוך כאשר מבקשים להגן ולשמר את הקולגן של העור שלנו.. חלק מהאפשרויות הבריאות הללו כוללות:
- ירקות ירוקים (ברוקולי, תרד, קייל)
- קטניות (עדשים, חומוס, שעועית)
- פירות דלי סוכר (גרגרים, תפוחים, אגסים)
- דגנים מלאים (קינואה, שעורה, שיבולת שועל)
- מוצרי חלב לא ממותקים (יוגורט רגיל, גבינת קוטג')
מזונות עשירים בחומצות שומן אומגה 6
לבסוף, מקור נוסף למזונות הפוגעים בקולגן הם אלו שעשירים בחומצות שומן אומגה 6. למרות שאנו זקוקים לכמות מסוימת של חומצות שומן חיוניות אלו בתזונה שלנו, יחס לא מאוזן בין אומגה 6 לאומגה 3 יכול לתרום לדלקת כרונית.
דלקת זו מובילה לאחר מכן ליצירת רדיקלים חופשיים ומולקולות הרסניות אחרות הפוגעות בקולגן ומאיצות את הזדקנות העור.
מזונות להפחתה
המזונות הבאים הם מקורות חשובים לחומצות שומן אומגה 6:
- שמנים צמחיים (חמניות, תירס, סויה)
- מרגרינה ושומנים מוצקים לבישול
- בשרים תעשייתיים (בעיקר עופות וחזיר המוזנים בדגנים)
- מוצרים המעובדים באמצעות מרכיבים אלה (ארוחות מוכנות, עוגיות אפריטיף וכו')
על מנת לאזן מחדש את יחס האומגה 6/אומגה 3 שלנו ולהגביל את הדלקת, עלינו להעדיף מקורות לאומגה 3 כגון:
- דגים שמנים (סלמון, מקרל, סרדינים)
- שמן דגים או תוספי אומגה 3
- אגוזים וזרעים (אגוזי מלך, פשתן, צ'יה)
חיוני לעקוב ולבקר את צריכת הסוכר המוסף שלך, פחמימות מזוקקות, מזונות עם אינדקס גליקמי גבוה וחומצות שומן אומגה 6 על מנת לשמר את הקולגן שלך ולמזער את הופעת הקמטים.. עלינו להישאר מודעים לא רק להשפעות המזיקות של המזונות שהוזכרו לעיל, אלא גם לשכיחותם הגוברת בתזונה היומית שלנו. היכרות טובה יותר עם מזונות אלו מאפשרת לנו להבין טוב יותר את מנגנוני הזדקנות העור ובכך לאמץ הרגלי אכילה התורמים לבריאות העור שלנו.