בעולם שבו המראה והאופן שבו אנו נתפסים על ידי אחרים הם הכל, טבעי לתהות האם התמונה שיש לנו על עצמנו תואמת את המציאות. מאמר זה בוחן מדוע התפיסה האישית שלנו יכולה להיות מעוותת וכיצד זה משפיע על מערכת היחסים שלנו עם עצמנו ועם אחרים.
תפקידה של המדיה החברתית בתפיסה שלנו את עצמנו
כיום, השימוש ב מדיה חברתית ממלא תפקיד חשוב באופן שבו אנו תופסים את המראה והאישיות שלנו. התמונות המעובדות המופצות בפלטפורמות הללו עוזרות ליצור תמונה אידאלית ולעתים קרובות לא מציאותית של מה שאדם צריך להיות. הפער בין הדימוי האידיאלי הזה לבין התפיסה שלנו את עצמנו יוצר עיוות שעלול להוביל להערכה עצמית נמוכה ולתחושת חוסר שביעות רצון כרונית.
השוואות חברתיות כמקור לעיוות
גם אינטראקציות מקוונות מעודדות השוואות חברתיות. קל ליפול למלכודת של השוואה מתמדת של חיינו, ההישגים והמראה שלנו לאחרים פשוט על ידי סריקת פיד החדשות שלנו. נטייה זו להשוות את עצמנו לאחרים עלולה להוביל לפיחות של חיינו ושל עצמנו, ולגרום לחוסר שביעות רצון להופיע במקום שלא היה בעבר.
החשיבות של הקשר תרבותי וחברתי בתפיסה שלנו את עצמנו
התרבות, המסורות, החינוך והחברה שלנו בכלל משפיעים על האופן שבו אנו תופסים את המראה והאישיות שלנו. ה ציפיות חברתיות, למשל, לעתים קרובות מתנים נשים לדאוג יותר לגבי המראה והמשקל שלהן מאשר גברים. כמו כן, השתייכות למעמד חברתי או תרבותי נתון יכולה להוביל לשיפוטים קבועים מראש שיכולים גם לעוות את הדימוי העצמי שלנו.
ייצוג מיעוטים ודימוי עצמי
ה קבוצות מיעוט מתמודדים גם עם חוסר ייצוג במדיה ובפרסום, מה שיוצר חוסר איזון באופן שבו הם תופסים את חשיבותם וערכם בחברה. לכן, אנשים המשתייכים לקבוצות אלו נוטים יותר לקבל תפיסה שגויה של עצמם בשל חוסר ייצוג ונראות זה.
המראה המעוות: למה לא להסתמך רק על התמונות שאנו רואים של עצמנו?
גורם נוסף המשפיע על התפיסה שלנו את עצמנו הוא ההבדל בין איך שאנחנו רואים את עצמנו לבין איך שאנחנו בפועל. זה נכון במיוחד כשמדובר במראה הפיזי שלנו. ואכן, מקובל שהתמונה המשתקפת במראה אינה תואמת את המציאות. ישנן מספר סיבות לפער הזה, כולל זווית צפייה, איכות ומקור האור, וההרגל שלנו לראות את עצמנו בזווית מסוימת.
טלפונים סלולריים וסלפי:
ה טלפון נייד נמצא כעת בכל מקום בחיינו וממלא תפקיד מרכזי בבניית הדימוי העצמי שלנו. תמונות סלפי מבוצעות לעתים קרובות על ידי ביצוע פוזות מועילות או החלת מסננים שנותנים תמונה מטעה של המראה האמיתי שלנו. כמו כן, האלגוריתמים שמאחורי האפליקציות הללו מבטיחים שכל תמונה נערכת בצורה מושלמת כדי לעמוד בתקני היופי המקובלים. לכן, כאשר אנו מתמודדים עם תמונה אמיתית של עצמנו ללא כל יצירתיות, קשה לקבל את הפער בין התמונה הזו לבין זו שבנינו בסמארטפונים שלנו.
השפעת יקיריהם על התפיסה שלנו את עצמנו
האופן שבו אחרים תופסים אותנו והערותיהם על המראה, ההתנהגות או היכולות שלנו משפיעות גם על הדימוי העצמי שלנו. לפעמים הערות אלו יכולות להיות מעוותות על ידי השקפתם שלהם על מה שחשוב ומוערך או, יותר מעוות, על ידי חוסר הביטחון וההשלכות שלהם. לכן חיוני לקחת צעד אחורה מהדימוי שאחרים מקרינים עלינו ולזכור שתפיסה זו אינה בהכרח אובייקטיבית או מייצגת את זהותנו האמיתית.
תפקידים וציפיות חברתיות
ה תפקידים מי שיש לנו בחיינו, בין אם הורה, בן זוג, חבר או עובד, יכול גם להשפיע על האופן שבו אנו תופסים את עצמנו. תפקידים אלו מלווים לרוב בציפיות מאחרים ולפעמים מהחזון שלנו לגבי מה רצוי ותואם לתפקידים אלו. עם זאת, התמונה שיש לנו על עצמנו כהורה מושלם או עובד קשה עשוי להיות לא ריאלי ולהוביל לעיוות של התפיסה האישית שלנו.
למד לראות מעבר לתמונה המוקרנת
כדי להתגבר על מכשולים אלו התורמים לעיוות התפיסה האישית שלנו, עלינו לייחס חשיבות רבה יותר לערכים שלנו, לשאיפות שלנו ולהתפתחות האישית שלנו במקום להתמקד אך ורק במראה הפיזי שלנו או איך אחרים תופסים אותנו. חשוב גם לטפח מערכות יחסים אותנטיות עם אנשים שאנו סומכים עליהם, שיכולים לתת לנו משוב כנה על עצמנו ולעזור לנו לקבוע אם התפיסה העצמית שלנו מבוססת במציאות.
זה תלוי בכל אחד מאיתנו לחפש באופן פעיל לראות מעבר לתמונות שעוצבו על ידי החברה, המדיה החברתית, יקירינו והאגו שלנו כדי לגלות מי אנחנו באמת ומה הערך האמיתי שלנו.